Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2014 17:08 - Нестле търси 330 млади работници
Автор: jurnal Категория: Бизнес   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2014 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако сте на възраст до 30 г., тоест 29 години, 11 месеца и 29 дни, блазе ви. Де да бях и аз на толкова, най-много... Ама не само заради ЕГН-то трябва да се радвате, а и защото имате шанс да започнете нова работа. Нестле, заедно с още 200 компании от цял свят ще наема младежи до 30-годишна възраст - на минимална работна заплата за съответната длъжност, за което не ви облазявам никак, но както и да е. Само в шоколадовата фабрика в София и в сладоледената във Варна ще бъдат наети поне 330 души до 2016 г. Общо 100 000 младежи от цяла Европа ще намерят работа в рамките на инициатива, в която компаниите се обединяват в  Alliance for YOUth. Освен постоянна работа, можете да започнете и стаж, който също ще е платен, пак по минималните тарифи. Обаче, ако покажете инициативност, благ характер, умения и желание за работа, може да се изкачите в йерархията, обещават от Нестле. В инициативата за наемане на младежи, както споменах по-горе, се включват общо 200 мастити компании от цял свят. Между тях са Фейсбук, Туитър, Гугъл, Adecco, Publicis Groupe. Българските фирми, които ще наемат младежи в рамките на инициативата ще станат ясни на 24 септември. Понеже повечето медии няма да ги публикуват, защото съответните фирми вероятно не са им рекламодатели, ще имам грижата да ви уведомя кои точно са компаниите и по колко души ще наемат у нас. А дотогава (а и след това) можете да следите сайта на Нестле и на Alliance for YOUth за подробности или нови обяви за работа. А ето и няколко съвета как по-лесно да си намерите работа:

Благият характер е предимство

Характерът е по-важен от уменията и образованието, когато кандидатствате за работа, казва Биляна Георгиева, мениджър човешки ресурси в Нестле. Според нея това правило не важи само за нейната компания, а и за почти всички сериозни фирми.  Повечето от компаниите и всички, за които си струва да работите, държат на инициативност, активност, желание за работа и постоянно развитие, готовност за учене на нови умения и приемане на предизвикателства. Ако не умеете да работите в екип, лошо за вас. Най-вероятно при двама кандидати с еднакво образование и стаж, този с по-благия и сговорчив характер, ще вземе работата, а другият ще трябва да продължи да търси.

Без голи снимки в CV-то

Колкото и да сте готини, никой няма да го разбере, ако не умеете да се представите в CV-то си. Повечето от българите обаче идея си нямат как точно да си напишат автобиографията. Затова пък има куриозни случаи на прикачени снимки по бански на кандидатки за брокери на имоти, или с приятели на маса на мераклии да стават финансисти. Това беше леко отклонение, ама не е лошо да му се обърне внимание, щото по-добре без снимка, отколкото с неподходяща. Други подробности за сивито могат да се научат в интернет, на форумите за кариерно развитие, а и на обучения, които организират самите компании.

Костюм или дънки

По време на интервю за работа, а и преди това трябва да обърнете внимание на няколко важни неща. Първото са - дрехите. Имаме хубава поговорка - по дрехите посрещат, която важи с пълна сила и при интервютата. По ума ще ви изпратят, ако им остане достатъчно време, за да разберат, че го имате. Не във всички компании е подходящо да се изтупате с костюм или бална рокля. Има фирми, в които културата е различна - примерно в Гугъл не държат на официалното облекло и няма да ви погледнат странно, ако сте с дънки, тениска и кецове. Дрехите обаче, даже да са съобразени с корпоративната култура, няма да направят добро впечатление ако не са чисти и изгладени.

На хранилка до 25 г.

Вашите сигурно нямат нищо против да ви издържат и по-дълго (ако имат възможност разбира се), но работодателите едва ли ще погледнат добре на човек, който до 25-годишната си възраст няма и ден трудов стаж. Затова, независимо, че образователната система у нас не толерира хора, които искат да се трудят и печелят сами парите си, докато учат, направете всичко възможно, за да я надхитрите. Ходете на стажове още в училище. Това че сте гимназисти, не значи, че не можете да поработвате през лятото. Вярно, че е по-гот да си на море, ама после ще ви излезе през носа. За студентите също няма извинение да не ходят на работа или поне да стажуват, докато учат. Задължително обаче трябва да работят по специалността си, ако това е целта им и в бъдеще, а не просто да са продавачи с диплома по право, да кажем. В противен случай цялото усилие ще е било напразно. 

Интервюто като стаж

 Ходенето на интервю за работа само по себе си е школовка. На всяка среща с потенциален работодател човек научава нови неща, които със сигурност ще са му от полза, дори да не го наемат точно този път. Затова не се страхувайте да кандидатствате за работа и да ходите на интервюта. Но и не се отчайвайте, ако след 100 срещи с работодатели все още сте без работа. Потърсете проблема, опитайте да разберете защо не са ви наели и подължавайте да учите нови неща. Все някой ден кризата ще свърши или ще получите наследство от далечен роднина, за когото не сте и подозирали.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jurnal
Категория: Забавление
Прочетен: 27947
Постинги: 33
Коментари: 14
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031