Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2011 14:42 - Самосъзнанието на етноса. Тълпата
Автор: rebellion Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6938 Коментари: 10 Гласове:
23

Последна промяна: 17.10.2011 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Самосъзнанието на етноса
  Това е един от най-проблематичните въпроси. Колкото са повече групите, толкова по-трудно се управляват и толкова по-трудно е да се проумее какво става вътре в тях. Затова рационализацията на различните членове на етноса не винаги е сполучлива.
Често се наблюдават две противоположни тенденции, свойствени на всяко развитие. От една страна, за да съществува даденият етнос, трябва да има определена структура на управление, чрез която се преодолява заложеното в етноса хаотично начало. На народа не трябва да му се дава излишна "воля", както са се изразявали по-рано, иначе на белия свят ще изплуват леност, анархия, пиянство, анархизъм. От друга страна, твърде голяма жестокост в системата на управление води до диктатура. Това е разбираемо за всички членове на етноса. Но въпреки това неговото самосъзнание спира дотук: онова, което трябва да се предприеме в конкретния момент, обикновено предизвиква сериозни разногласия.
   Самосъзнанието на етноса е прилично на самосъзнанието на малко дете, което току-що е казало "аз". То е толкова ненадеждно, че поведението му се определя от
подсъзнанието. Съдбата на етноса, съответно, напълно се определя от неговия егрегор, а изразът "волята на народа" трябва да се разбира като "подсъзнателната воля на народа" или още по-точно - като "волята на егрегора".
   Не трябва да се заблуждаваме: етническият егрегор е егрегор от високо равнище,
затова той рядко действува сам. Обикновено той поражда много подегрегори, които
управляват етноса. Само когато етносът е заплашен от смъртоносна опасност, неговият егрегор се включва непосредствено и чувството за национално самосъзнание се проявява в пълна степен в етноса. Народът наистина усеща своето единство и връзката с егрегора си. За човек, израснал в мирни времена в голям и богат егрегор, е трудно да си представи това усещане.
   Етническото самосъзнание достига до етническия егрегор само чрез пряк контакт.
Никакви посредници и учители не могат да заставят даден човек да усети
принадлежността си към своя народ. Гласът на Родината звучи или в сърцето - или
никъде.
   Обратната страна на националното самосъзнание е национализмът.
Национализмът се състои в служене на най-твърдите и експанзионистични тенденции на егрегора. Обикновено се смята, че между национализма на малките етноси и шовинизма на големите има разлика, но всъщност това е едно и също явление. Национализмът е проява на експанзията на егрегора, когато бива използвана енергетика, дисхармонична за обкръжението му. Тогава липсва всякакъв стремеж за сътрудничество - тоест, за съгласуване на основните енергийни честоти. Подобно поведение е пряко свързано с ниското еволюционно равнище на егрегора и с неумението му да създава добри отношения с околните егрегори. Едва когато той се
научи на това, ще престанат да текат мътните вълни на национализма. Най -трудно се преодолява национализмът, изразяващ се във формата на ненавист към
съседен етнос и заплашващ го с пълно унищожение. Геноцидът е най-тежкото
кармично престъпление и онзи етнос, който го извърши, рязко понижава своето
еволюционно равнище. Много дълго такъв етнос ще изпитва последствията от
твърдата агресия на своя егрегор.
   Опасността се крие в това, че ненавистта, която нападателният егрегор предизвиква
у поробения етнос, оказва силно въздействие върху нападателния егрегор, проявявайки се в тънките светове като директна агресия. И защитавайки се от нея, егрегорът започва да се развива инволютивно, тоест — да понижава честотата на своите вибрации, което води до кристализация. Така неговото еволюционно развитие ще бъде спряно за дълго и ще протича дисхармонично. Съдбата на такъв етнос е трагична така, както е трагична съдбата на всички черни учители на човечеството. И своя дял в тази трагедия внася всеки, който, чувайки в душата си националистическия глас на етническия егрегор, не го изскубне из корен, а потъва в сладки мечти: "Колко сме добри, красиви и умни, а колко тъпи, мръсни и лениви са онези, другите!"
Понякога се наблюдава и хармонична смърт на етническия егрегор, която външно се
изразява в асимилация на етноса, изпълнил своята кармична задача. Разбира се,
асимилацията не е гибел в резултат на физическо унищожение, макар че от много
членове на етноса тя се възприема точно така. Може да възникнат и
националистически тенденции във вид на стари форми на живот. Но тъй като в тях
отдавна липсва истинско съдържание, тоест не протича енергиен поток от егрегора, в
най-добрия случай се получава карикатура на светините на предците. А в най-лошия -
вълни от черна омраза към целия свят.
   Но за да бъде призната смъртта на даден етнически егрегор - тоест асимилацията, е необходима голяма широта на съзнанието или слабост на националното самосъзнание. И това е типично за новите поколения, което хвърля в отчаяние техните бащи.

           Тълпата
   Всеки егрегор се намира едновременно на няколко стъпала на еволюционната
стълба. Той излъчва енергийни потоци на честоти, много по-ниски от водещата честота.
   Проводници на тези потоци е така наречената тълпа -термин, влязъл в употреба през XIX век и доста добре отразяващ същността на това явление. Отношението към тълпата е напълно определено - тя е заклеймена с позор и презрение, но малцина са онези, които имат мъжество да си признаят: "и аз съм част от тълпата!" Всъщност тълпата е черен учител на своя егрегор и ако не се храни с неговата енергия, би загинала.
   Тълпата е склонна да паразитира върху енергийните потоци на егрегора, тоест -
храни се с неговата енергия, без да му дава нещо. Друга нейна черта е опошляването
или профанацията, тоест — понижаване на нивото на енергетиката до равнище, удобно за нейното усвояване. Това, на пръв поглед невинно занимание, в действителност символизира принципа на инволюцията, доколкото еволюционният път представлява повишаване на равнището на енергийните потоци.
   Всеки човек, включил се в даден енергиен поток с високи вибрации, застава пред
следния избор: или да се промени той самият, ставайки по-извисен, по-добър, по-чист и възприемайки потока адекватно, или, без да се променя, да направи опит да
трансформира енергийния поток, снижавайки го до своето равнище. Трети вариант да останете непроменени - и вие, и енергийният поток, е невъзможен, тъй като вибрациите на потока са непоносими за човека и са отровни за психиката му. Ако липсва промяна, човек или ще умре, или ще бъде принуден да се изключи от енергийния поток. Така проститутките, за които понякога са се женили дворянските потомци, бързо започвали да скучаят и да тъгуват по предишния си живот.Естествено, те в крайна сметка се връщали обратно в домовете с червени фенери, където ги очаквала достъпна за тях енергетика. И наистина, по-добре е честно да служиш на своя егрегор, отколкото да се преструваш, че служиш на друг.
   Тълпата предлага на егрегора голямо изкушение, което някога са наричали "да
почиваш на лаврите си". С други думи, това е съблазънта да използваш енергията само за собствено удоволствие, а не за своя еволюционен растеж. Любимият лозунг на тълпата - "да удовлетворим своите нарастващи потребности!" — представлява точно това. Но тази съблазън не трябва да се схваща само в материален план: ръстът на потребностите на тълпата точно съответствува на броя на каналите, открити за дадената човешка група. На човек, зает с еволюционна работа, изобщо няма да му хрумне да се бори за повишаване на своите потребности. При него винаги се променят характерът на работата и  условията на труд, но и двете биват определяни от егрегора и от кармата, и не подлежат на обсъждане. Що се отнася до необходимите потребности, човек не трябва да се безпокои за тях, тъй като те се формират и задоволяват от егрегора.
"Погледнете птиците небесни, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират; и
вашият Отец Небесен ги храни. Не сте ли вие много по-ценни от тях?"
/"Евангелие от Матея, 6:26"/.
    Фактическата роля, която тълпата играе във всеки етнос, е важен признак за фазата на неговото развитие. Няколко примера:
1. Отчуждение
Това е схващането на Александър Пушкин. При това съществуват две начала:
творецът, олицетворяващ висшето, и тълпата — низшето начало, което се стреми да
подчини висшето и да го профанира.Тази позиция е неприемлива, тъй като игнорира наличието на низше във висшето, и определяйки всичко или като черно, или като бяло, силно ограничава ролята на тълпата като учител.
2. Издигане
В този случай усилията на групата са насочени към насилствено издигане
еволюционното равнище на тълпата, за което тя още не е готова. Това всъщност
представлява опит за обновяване на полуразрушен дом чрез боядисване. Тълпата е плът от плътта на егрегора и тя се трансформира, повишавайки своето еволюционно равнище, но едновременно с неговия еволюционен растеж.
3. Отъждествяване
Това е крайната степен на предишните схващания, когато етносът отъждествява себе
си с тълпата. В такива случаи на висшите прояви започва да се гледа през очите на
тълпата, в резултат на което висшите енергийни канали се профанират и биват
затворени. А общото равнище на егрегора се понижава.
4. Игнориране
Схващането се заключава в това, че етносът предприема нужните мерки, за да пресече антиобществените постъпки на тълпата, но не се интересува от останалите й действия, правейки се, че те не съществуват. Това схващане е твърде опасно, тъй като в случая тълпата поема ролята на черен учител и се появяват реални шансове тя полека-лека да изпълни целия етнос. А накрая - и да го подчини. Тълпата, както и всеки черен учител, се нуждае от най-внимателно изучаване. Най-активните й тенденции трябва да бъдат уловени - и то не само на нейното собствено
равнище, а и на всички нива на дадения егрегор, включително и най-високите.
Проблемът е там, че профанацията, тоест -снижаването на вибрационните честоти на енергийните потоци и проникването им до плътните слоеве на тънкия свят, е неотменен природен закон. Идеята винаги е по-висша от своето материално въплъщение; последователите винаги опростяват теориите на своите учители; поклонниците изтриват от земното лице своите кумири; идеите, овладени от масите, се отчуждават от самите себе си... Целта на егрегора е да отслаби този ефект и то на всички равнища, започвайки от най-високите нива. Ученият трябва да пише своите трудове така, че те да не могат да бъдат представяни в една страничка, а знаменитостите не трябва да дават интервюта на повърхностни журналисти. Читателят сигурно ще се запита какво ще правим без реферативни списания или къде се е срещал задълбочен журналист? Очевидно, нашият век е наплодил черни учители и техни последователи. 

Авесалом ПодводниГласувай:
24
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Всеки народ има законното право да се защити с всички и всякакви средства
18.10.2011 07:08
За много, това излияние може да е връх, за мене, това е поредния словесен боклук, който като го прочетеш, не схващаш нищо. Пълна обърквация на понятията нация и етнос. Къде е водещия народ, къде са народностите в тая нация. Няма ги. А това че водещия народ не само има моралното право да се защити, но е задължен да направи това с всички средства, които са необходими. Глобалисти и интернационалисти. Зад всички стои някаква силна държава, която използува подобни съчинения за заблуда на поробените духовно и фактически. И двете са като религиите, силно настъпателни и способни да унищожат физически противопоставящия се. Сега, когато Българският народ боледува, да се пробутват подобни високопарни съчинения е направо кощунство, пробутващия, ако по родители принадлежи към този народ, си е чисто и простичко ПРЕДАТЕЛ на собствения си народ. Когато един народ е дал много жертви за своята обособеност като народ, има правото с всички средства да защити правото си на народ. Това е изконното право на Вселсенския закон. Така че този буламач, ако ще и от гений да е писан, си остава буламач.
цитирай
2. rebellion - От коментара съдя, че нямаш хал х...
18.10.2011 08:15
От коментара съдя , че нямаш хал хабер понятие и за eтнос , и за тълпа, още по-малко за егрегорите . Човек на своето време и егрегор - нищо повече !
цитирай
3. анонимен - коментара
18.10.2011 10:49
<а href="http://abv.bg">abv</a>
цитирай
4. анонимен - abv
18.10.2011 10:50
[url]http://abv.bg[/url]
цитирай
5. samvoin - "Обикновено се смята, че м...
18.10.2011 11:04
"Обикновено се смята, че между национализма на малките етноси и шовинизма на големите има разлика, но всъщност това е едно и също явление. Национализмът е проява на експанзията на егрегора, когато бива използвана енергетика, дисхармонична за обкръжението му."

Напълно безсмислено изречение.
Какво общо има етноса и национализма?
Ти изобщо между етнос и нация, правиш ли разлика или поставяш пълен знак за равенство между тези две понятия?
После, национализма бил "експанзия", а интернационализма е "мир и любов" в своята практика и въобще никога и никъде не е убивал хора и не е разпалвал войни ли?
Само дето остави сигурно десетки пъти повече трупове след себе си, от всички видове национализъм взети заедно, които света познава...
Ако сумираме убийствата и терора на либерализма, комунизма и глобализацията...
цитирай
6. анонимен - кажете ми с прости думи какво е ЕГРЕГОР ?
18.10.2011 11:36
Това което прочтох е много сложно и тъмно , къде е изхода , какво следва , къде е светлината ?
Това ми звучи като " Предимсвото на бедния е , че ще си остане и прост "
Трябва вкъщи да го препрочитам на спокойствие и в домашна обстановака .
Затова ли Хитлер се е стремял към чиста нация ?
цитирай
7. ramus - Изваден от контекста, всеки откъс променя значение, смисъл и стойност
18.10.2011 11:39
Който може критично да анализира и осмисля възприетото, би разбрал, че Подводни просто използва недоразбрани и от самия него понятия единствено в контекста на идеите му за Егрегорите. Заради това еднаквите думи от социологията, при него се използват с различен пълнеж - просто човека си натиска правдивостта на убежденията и тезите.
Отделно фактор е и че книгите му са недомислена смесица от идеи към неуставено ниво на таргет група - хем има податки за по-дълбоко ниво (което е само общо споменато), хем и в опитите му да ги опримери и обясни на по-повърхностния читател, пропада и се измества смисъла им. И тия две тенденции вместо да се припокриват, си противоречат помежду си. А това издава и нивото на разбиране и (не)компетентност към същите тия теми и от самия автор.
Остава като значение един общ опит за популиризиране на иначе задълбочени неща... които обаче поднесени така олекват по ниво направо към компрометирането на същия този сериозен смисъл. Именно така обаче се прави популизъм, защото масовата публика е с ниско ниво при което водещото е глад за подхранване на вяра, изживявания, фантазности от всякакъв род, идващи да заместят кризата на идентичността на всички нива в социалния живот днес.
Тия особености се отнасят до всички книги на ПОДВОДНИ. И е сравнително лесно в анализ да се забележи. Всъщност тия същите особености ги има и в почти всички руски "езотерични" автори. Освен всичко друго, неуловимата намеса на типично-социалистически идеи и представи са очевидни. Популярността на социалистическите възгледи идва от факта, че са маскирани като хуманистични. Това от самосебе си историята показа че е само един мит.
Време е да се разбере, че ЕЗОТЕРИКАТА се представя в социалната култура като комплекс от идеи, които са представата на социално-матричната средностатистическа личност. А те нямат никаква връзка със същността на ЕЗОТЕРИКАТА. Причината е проста - ЕЗОТЕРИКАТА не е социално явление. Нито се учи, нито се постига, нито се размишлява, нито довежда до щастие, благоденствие, и просперитет... Езотериката е сборна дума която идва света от "друг тип човек и съзнание с друг тип на битие". В такъв свят човека вече не е група, и това не е групово (социално обособено) битие. Опита на социално-груповите хора да си обяснят процеси, които въобще не са от техния свят и ниво, довежда единствено до смешни положения... Но пък не и в техните очи.
Езотериката затова и ще си остане тайна, без да се крие от никого - Вътрешната слепота за нея идва от естествените процеси на съответствието - човек, спрямо разбиране. Така, че всеки нявсякъде възприема, мисли и реагира само на нивото на което е той самия. Това е елементарно наблюдение и пример за него е дори при прочитане на който и да е текст. И уж текста е един, а се вижда че различните му читатели го отразяват по съвсем различни начини. Така, че всеки прочита, слуша, пише, говори и разбира само това, което самия той е в състояние да отрази по ниво - елементарен резонансен процес.
А колкото до коментарите тук, както и навсякъде, е едно и също - противоречията между вярващи поддръжници от различни доктрини, всеки от които настоява че неговото е ИСТИНАТА. Мислещите независимо хора винаги са единици... Добре че това никога не е имало никакво значение... (за тях).
цитирай
8. nerez - атомен физик
18.10.2011 13:46
Самият факт, че авторът е окултист, говори недвусмислено...
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Rebellion! Интересен текст на Подводни...
18.10.2011 14:00
"Съдбата на етноса, съответно, напълно се определя от неговия егрегор, а изразът "волята на народа" трябва да се разбира като "подсъзнателната воля на народа" или още по-точно - като "волята на егрегора"."

Поставя някои въпроси. За мен е интересно, какво влага Авесалом Подводни в термина "егрегор", неговото тълкувание. Защото между "тълпа" и "етнос" има разлики. Както и между нация, народ и маси. Националното, а и етническото самосъзнание, може да бъде само по себе си, според мен. Да бъде изразител на свободна воля. Поздрави за постинга!
цитирай
10. ramus - към номер 8
18.10.2011 19:00
Окултизъм и езотерика са две думички. Само две абстрактни понятия. Абстрактното понятие в езика и словото всъщност е дума, зад която стои набор от обобщени основни положения и може да включва всякакъв мащаб от тях. Именно заради това е толкова важно за самостоятелно-мислещите хора първо сами за себе си да си изяснят аналитично, последователно, внимателно и задълбочено какво означава за тях всяко понятие.... И след това в комуникацията ясно си проличава как стандартния ежедневен език бъка от готови думички, в които съдържанието им е предварително обособено и наготово възприето главно защото е лесно и удобно за немислещите. За едно ниско равнище на комуникация, каквото е всекидневното социално общуване, това е достатъчно. Но за хора, които не се побират в него, им се налага да преосмислят и себе си и битието си... и в комуникацията в това число. Защото готовите истини и положения за света са за матрични хора - матрично идентифициращи се, мислещи, живеещи, усещащи, възприемащи, реагиращи - всичко от груповия шаблон, схема - откъдето идва и думичката МАТРИЦА.
Та в предишния ми коментар посочих че ПОДВОДНИ е от групата на т.н. "популярни окултисти". Окултизъм и езотерика, както всички абстрактни думички имат две основни принадлежности - едната е на социалните хора и служи на тяхната култура, свят и битие... служи на собствените им потребности, възможности и ниво. А другата - другата е за "други хора", просто "различни" в сравнение с тия първите. Качествено различни.
Ето защо е толкова важно да се идентифицира смисъла на думите към кои от двата условни типа са. Защото например и в заглавието думичката САМОСЪЗНАНИЕ има огромна разлика в значението. А тая от текста на ПОДВОДНИ е за груповото съзнание, символ и обобщение на което е понятието ЕГРЕГОР. Той дотолкова е зле с понятията, че дори не е обърнал никакво внимание, че САМОСЪЗНАНИЕ не е равно на ИДЕНТИЧНОСТ. Но и без това няма кой да се сети да мисли от тия, дето четат наготово.
----------
Но и дори в света на социалните хора ЕЗОТЕРИКА и ОКУЛТИЗЪМ имат различно значение. За невежите те са синоними. За същите са и написаните псевдопознавателни думички от такива като ПОДВОДНИ, или като ЛАЗАРЕВ и от още купища такива като тях. Така, че това е "влака", пътниците са просто "използвачите му", дето се наричат привърженици, последователи. Дето винаги им трябва някой да им каже или напише кое е вярно, правилно. На тях им трябва вечно нещо, дето са го скрили зад думичката "ИСТИНА". Ама са го скрили така, че и те самите нямат въобще идея кое и какво е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rebellion
Категория: Лични дневници
Прочетен: 452352
Постинги: 131
Коментари: 549
Гласове: 1700
Архив
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031