Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 16:42 - Силата на доброто. Общата и частната етики. Разширяване на съзнанието.
Автор: rebellion Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4727 Коментари: 5 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Силата на доброто Живата етика, свързана с висшето "аз" е не ограничител на поведението, а източник на енергия и вътрешно пробуждане към труд. Но трябва да знаем, че не винаги трудът води до повишаване на нравствеността.  Иначе образец на добродетел би било мулето /вариант - оседланият мъж/ . А силната и постоянна връзка с висшия кармичен егрегор включва толкова силен енергиен поток, че човек не може да не се труди.

 Общата и частната етики Децата са малки екзистенциални философи.  За тях общите разсъждения са безсмислени,  тъй като те винаги извършват конкретен избор и изработват конкретни нравствени оценки.  В същото време възпитателите са склонни към общи разсъждения от типа  "трябва да бъдете добри",  които са трудно приложими към даден конкретен случай. И у детето се изработва отношение към етиката като към демагогия или безсмислена дрънканица. В такива случаи етичният канал се затваря. Затова с децата трябва да се обсъжда само частната етика. Трябва добре да помним, че няма добри и лоши деца. Има добри и лоши постъпки и непостъпки, които трябва да получават нравствени оценки.  Непостъпката е съзнателно или несъзнателно отхвърляне на реалността,  стесняване на съзнанието.  Ако бабичка помоли дете да я преведе през улицата до другия тротоар, а то откаже - това е постъпка; но ако детето види, че бабката се спъне и падне, и я отмине -това е непостъпка.  

Разширяване на съзнанието Един от главните проблеми на възпитанието е разширяване на същностното детско съзнание.  Детското същностно съзнание е онова,  което детето познава от своя личен опит, а не само от думите на възрастните. То е онова, което ръководи неговите постъпки.  Как изглежда справедливостта в следните ситуации: силен - слаб, съобразителен -  глупав, талантлив - бездарен? Как може да бъде утешено дете, у което започват да се оформя комплекс за малоценност? Съмнителни компенсации от рода на превключване на вниманието  "забрави за това,  ето ти бонбонче!" -  не решават проблема. Този проблем има само едно решение -  да бъде разширено същностното съзнание.  Нека детето се убеди, че всички могат да се ползват от плодовете на таланта, само неговия "собственик" няма това право. Неговата съдба са мъчителни колебания и съмнения, раздразнение и постоянен труд. То трябва да знае, че умният е умен само в тесни граници. Че славата е дим, че завистта е мъчителна отрова, и че най-доброто възнаграждение винаги идва отвътре, от висшето  "аз" и е достъпно за всеки, независимо от равнището на таланта и развитието му. Наистина не е добре, когато родителите проектират върху детето си своите комплекси и фрустрации. "Нека детето ми да постигне всичко,  което аз не успях!" -  няма нищо по-ужасно и по-безнравствено от това. Детето притежава своя душа, която най-добре знае към какво да се стреми. Светът не е устроен справедливо или поточно,  той е справедлив,  но на много по- висше равнище от онова, което виждат родителите и техните деца. И единственият начин да помогнем детето да не си състави лъжлива картина на света,  е разширяване на неговото съзнание.

Авесалом Подводни 



Гласувай:
24



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Rebellion!
03.08.2011 12:08
"Че славата е дим, че завистта е мъчителна отрова, и че най-доброто възнаграждение винаги идва отвътре, от висшето "аз" и е достъпно за всеки, независимо от равнището на таланта и развитието му.Наистина не е добре, когато родителите проектират върху детето си своите комплекси и фрустрации. "Нека детето ми да постигне всичко, което аз не успях!" - няма нищо по-ужасно и по-безнравствено от това. Детето притежава своя душа, която най-добре знае към какво да се стреми."

Изключително важно послание. Дано повече хора, не задължително родители, го прочетат. Взимам си го за блогвълна. Поздрави!
цитирай
2. rebellion - "Че славата е дим, че завистта ...
03.08.2011 12:47
malchaniaotnadejda7 написа:
"Че славата е дим, че завистта е мъчителна отрова, и че най-доброто възнаграждение винаги идва отвътре, от висшето "аз" и е достъпно за всеки, независимо от равнището на таланта и развитието му.Наистина не е добре, когато родителите проектират върху детето си своите комплекси и фрустрации. "Нека детето ми да постигне всичко, което аз не успях!" - няма нищо по-ужасно и по-безнравствено от това. Детето притежава своя душа, която най-добре знае към какво да се стреми."

Изключително важно послание. Дано повече хора, не задължително родители, го прочетат. Взимам си го за блогвълна. Поздрави!


Благодаря - за отговорното отношение , което отново демонстрира ! В тези времена е необходимо да си припомняме истините , които са извечни . Поздрави и много хубав ден !
цитирай
3. diadokolio - Благодаря Ви, Уважаеми Rebellion!
03.08.2011 16:38
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за прекрасната тема!
Имахме трудност с появата на дете, а после и с проблеми.
Подходът ни бе внимателен, за да открием изборът им, от правото им на свободна воля, а после и условия за реализирането им.
Постепенно го реализираха и сега сме с внуци от щастливи майки.
Бях усвоил аритметелогичното моделиране, когато ми попаднаха книгите на Авесалом Подводни и отвориха допълнително разчитане на картите с дадености.
Да, може да съм краен в разбиранията си, но свързвам детето с предразположености, а не с предопределености.
Това правех и в часовете по математика- предразполагах към разсъждения, а не сляпо прилагане на формулите. Получаваха се невероятни подходи от децата, които не биха ми хрумнали. Това ме зареждаше и чаках с нетърпения следващия час. Децата са цветна градина, различни са и изискват различен подход, за да разцъфтят с пълна сила. Наша е вината, ако прекалим с поливането или подхранването на почвата!
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
4. silencemurmur - Разширяване на съзнанието
03.08.2011 17:05
е също субективно разбиране, свързано с усета за съзнание.
Съзнанието като такова нито има нито няма граници.
Какво тогава да се разширява? От къде и на къде?
Съзнанието е опит да се схване какво е това,
що не може да се определи в дуалния свят.
Подводни би трябвало да го знае ..............
цитирай
5. zaw12929 - Родителите правим грешки с децата, ...
12.08.2011 18:19
Родителите правим грешки с децата, но... поне да са по малко и по незначителни...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rebellion
Категория: Лични дневници
Прочетен: 639409
Постинги: 131
Коментари: 549
Гласове: 1703
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930