Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 18:25 - Юда не е предал Христос
Автор: rebellion Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12929 Коментари: 32 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нешънъл Джиографик - България представи подробности около намерения древен коптски ръкопис, който съдържа единственото оцеляло копие от Евангелието на Юда на специална пресконференция.   Съдържанието му обръща наопаки представата за Юда Искариотски, за когото е известно, че е предал Христос срещу 30 сребърника на римските власти, които го разпъват на кръст. Три дни по-късно се случва Чудото на християнството - възкръсването на Спасителя, което слага началото на една от трите най-разпространени религии в света...


Нешънъл Джиографик - България представи подробности около намерения древен коптски ръкопис, който съдържа единственото оцеляло копие от Евангелието на Юда на специална пресконференция.

Пътят на документа от египетската пустиня близо до Ел Миня, където е намерен, до лабораториите, е повече от интригуващ. Намерен от иманяри, той е бил препродаван многократно на различни търговци на антики. От Египет е заминал за Европа, после за САЩ, връща се отново в Европа и попада в ръцете на египтоложка от гръцки произход.
 

Тя прибира ценния документ в банков сейф, докато намери необходимите средства за реставрирането му, или купувач, който да даде прилична сума за находката.
 

След 16-годишен престой в сейфа, документът най-сетне попада в ръцете на швейцарския професор Рудолф Касер, в изключително лошо състояние. Евангелието на Юда се състои от 26 страници, написани на 13 листа папирус.
 

Заради неправилното съхраняване, той е бил раздробен на повече от 1000 части. Професор Касер събира международен екип от специалисти, които консервират, транскрибират и превеждат Евангелието.

Пет вида са анализите, на които документът е подложен, за да се установи неговата автентичност и възраст. Проби от папируса и кожата на подвързията са подложени на радиовъглероден анализ, изследвано е мастилото и почеркът. Всички тези изследвания, заедно с лингвистичния анализ на текста, доказват категорично, че текстът е написан около 380 година от новата ера.

Съдържанието му обръща наопаки представата за Юда Искариотски, за когото е известно, че е предал Христос срещу 30 сребърника на римските власти, които го разпъват на кръст. Три дни по-късно се случва Чудото на християнството - възкръсването на Спасителя, което слага началото на една от трите най-разпространени религии в света.

Според текста обаче, Юда е единственият ученик, който е разбирал в пълнота исусовото послание и когато го предава на властите, е действал по волята на своя учител.

В представите на първите християни съществува първичен избор на доброта извън физическия свят, който те наричат божествено съзнание. Хората носят искрица от божествената сила, но са отдалечени от божественото съзнание чрез материалния свят, който е несвършен.

Основният пасаж в Евангелието се състои в думите на Исус към Юда: „Ще пожертваш моята човешка обвивка“, т.е като помага за неговата смърт, Юда помага на Христос да се освободи от материалното си тяло и да освободи божествената искра в себе си.

Съвсем закономерно, Църквата не дава открито мнението си по документа, който може да обърне наопаки християнската доктрина. Единственото, което Ватикана казва по въпроса с това и другите 50 апокрифни евангелия, е, че само Господ може да реши кое е вярно и кое не.

 

 

Източник: www.dnes.bg

 



Тагове:   Юда,   предал,


Гласувай:
36



1. tit - Ей и за това са ги анатемосали тези Евангелия!
13.11.2010 18:32
Разбирането, че човек може да прекрати земнияп си път по собствено желание, преди "да му е дошло времето!" противоречи на Четирите Евангелия!
Въпросът е от нравствено естетство - филмът беше хит мин. година!
Мисля, че тези Евангелия са интересни, но като повечето верски текстове не бива да се коментират от лаици!
Нищо лично - хубав постинг!
цитирай
2. rebellion - Разбирането, че човек може да пр...
13.11.2010 18:37
tit написа:
Разбирането, че човек може да прекрати земнияп си път по собствено желание, преди "да му е дошло времето!" противоречи на Четирите Евангелия!
Въпросът е от нравствено естетство - филмът беше хит мин. година!
Мисля, че тези Евангелия са интересни, но като повечето верски текстове не бива да се коментират от лаици!
Нищо лично - хубав постинг!

По въпроса от морално естество споделям мнението Ви . Нещо повече - допускам и в това евангелие да има някои неистини . Но важно е да знаем и за тях ! Така целият пъзел има шанс да се подреди някой ден !
цитирай
3. анонимен - Какъв пъзел, бре, мракобесници. . . ...
13.11.2010 19:08
Какъв пъзел, бре, мракобесници... Лъжат ви, мотаят ви на малкото си пръстче, а вие си мислите, че научавате велики тайни! О санкта симплицитас!
Ей ви тука малко материали, пообразовайте се!

http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART.htm
цитирай
4. rebellion - Какъв пъзел, бре, мракобесници. . . ...
13.11.2010 19:11
анонимен написа:
Какъв пъзел, бре, мракобесници... Лъжат ви, мотаят ви на малкото си пръстче, а вие си мислите, че научавате велики тайни! О санкта симплицитас!
Ей ви тука малко материали, пообразовайте се!

http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART.htm

Да наречеш някого мракобесник е повече или по-малко аргумент, но не мисля, че е за възпитани хора ! Изводите са за теб, анонимко !
цитирай
5. minchomin - ЮДА НЕ Е ПРЕДАТЕЛ, В СМИСЪЛА, КОЙТО МУ СЕ ПРИПИСВА!!!
13.11.2010 19:28
Той просто е изпълнил това, което е трябвало да изпълни за да се осъществи целият замисъл на разпятието и възкресението!!! За него остава прокобата да бъде вечно считан за "предател"! Това не е вярно! Той просто е изпълнил Божествената програма. Дано най-после това се разбере, че всичко е програма и Юда е изпълнява с чест, но не да бъде вечно "ПРЕДАТЕЛ"! Това е грешка на хората, т.е. да го смятат за предател. Ако не беше Той, нямаше да стане това събитие. Случайни събития никога няма, а да не говорим за събитието "РАЗПЯТИЕ"
цитирай
6. rebellion - Той просто е изпълнил това, което е ...
13.11.2010 19:32
minchomin написа:
Той просто е изпълнил това, което е трябвало да изпълни за да се осъществи целият замисъл на разпятието и възкресението!!! За него остава прокобата да бъде вечно считан за "предател"! Това не е вярно! Той просто е изпълнил Божествената програма. Дано най-после това се разбере, че всичко е програма и Юда е изпълнява с чест, но не да бъде вечно "ПРЕДАТЕЛ"! Това е вечната грешка на хората,т.е. да го смятат за предател. Ако не беше Той, нямаше да стане това събитие. Случайни събития никога няма, а да не говорим за събитието "РАЗПЯТИЕ"

Случайности НИКОГА няма , с това казваш много ! Благодарност за посещението !
цитирай
7. yotovava - Изгледах една хубава поредица по Дискавъри,
13.11.2010 20:57
с подробности, които не са известни и старателно се крият.
Дано някога стигнем до истината.
Поздрав
Валя
цитирай
8. rebellion - с подробности, които не са известни ...
13.11.2010 21:01
yotovava написа:
с подробности, които не са известни и старателно се крият.
Дано някога стигнем до истината.
Поздрав
Валя

Истината е била много пъти преправяна , има изследователи които не се страхуват да разследват .
Поздрави и приятна вечер !
цитирай
9. анонимен - Никос Казандзакис
14.11.2010 07:53
"Последното изкушение". Анатемосан от църквата.
цитирай
10. estirbg - Това си е чист археологичен компромат
14.11.2010 10:09
Защо не погледнете и от другата страна на монетата - мислите ли, че по онова време също не е имало секти, които да са отричали Истината и да са разпространявали догми. Това, че е автентичен ръкописа и е археологическа находка, НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ИСТИНЕН. Още приживе, по време на учениците на Исус са се забелязвали вече фалшиви течения и омърсяване на вярата с различни от Христовата истина възгледи. Така, че не трябва всяко изровено късче папирус да се взема за чиста монета...
цитирай
11. анонимен - Да бе ама виж кой собственик на Географика
14.11.2010 10:12
А бе хора вие верно сте ептен заблудени за да вярвате на тия измишльотини значи йосиф флавий дето е истински евреин пише че Юда го предал и изведнъж една купена от евреи менте телевизия ви пъкни главата с глупости казва менте защото като провериш контролния пакет акции на кой е в нета ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЙ ПЛАЩА АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ТОЯ ДЕТО ДАВА ПАРАТА ТОЙ И МУЗИКАТА ПОРЪЧВА.Географика да си гледа работата значи и поп кръстю не е предал левски той изпълнил историческа заръка така ли.Много лесно се подвеждате не им се оставайте
цитирай
12. анонимен - Христос е осъзнавал мисията си на ...
14.11.2010 10:42
Христос е осъзнавал мисията си на земята.Знаел е,че ще бъде предаден и от кого.Когато Юда действително е извършил деянието, го е направил с цел да получи среброто.Направил го е по собствена воля,а не по внушение от Бог или от Христос.Чрез страданията си на кръста Христос е възвисил учениците си,а възкръсването му е положило един от основните стълбове на християнството.Това обаче не оневинява Юда.Осъзнал деянието си, той е страдал дълбоко.Най-вероятно за да се оправдае пред съвестта си,осъзнавайки положителните последствия за учениците и за света от възкресението,той се е опитал в евангелието си да посочи, че без него подвигът на Христос не би могъл да стане действителност.В основата си обаче постъпката му е предателство.Би било полезно за истината това евангелие да види бял свят.Едва ли обаче църквата ще го допусне.
цитирай
13. estirbg - Това си е чист фалшификат!
14.11.2010 11:20
Че кога Юда и имал време да напише евангелието си, като почти веднага след като е предал Исус, отива и се обесва, осъзнавайки вината си? Хайде, нека да не бъдем наивници!!!
цитирай
14. rebellion - Направо не ви мисля всичките, които ...
14.11.2010 11:42
Направо не ви мисля всичките, които вярвате сляпо на всичко написано в Библията ! Как ли ще се чувствате , ако се окаже вярно това, което ви поствах тук ?!
Към анонимен с напомняне за собственика на Джоуграфик : не съм забравил кой държи този канал , работата е там , че те имат навика да пускат ред истини и ред лъжи , остава да си поблъскаме главите над тях , което плаши мнозина !
цитирай
15. monaliza121 - Интересно, как толкова години п...
14.11.2010 12:19
Интересно, как толкова години преди тази "разтърсваща" новина, Казандзакис е написал същото в романа си "Последното изкушение на Христос"?
цитирай
16. rebellion - Интересно, как толкова години п...
14.11.2010 12:31
monaliza121 написа:
Интересно, как толкова години преди тази "разтърсваща" новина, Казандзакис е написал същото в романа си "Последното изкушение на Христос"?

Припомнянето на Казандзакис е на място ! Има хора, които не се страхуват от догмите и претворяват вижданията си чрез изкуството , по този начин да нас са стигнали много алтернативни мнения , в които са предадени публично отречени знания !
цитирай
17. tit - Всички достигнали до нас Евангелия са записани дълго след смъртта на предполагаемите им автори!
14.11.2010 13:02
estirbg написа:
Че кога Юда и имал време да напише евангелието си, като почти веднага след като е предал Исус, отива и се обесва, осъзнавайки вината си? Хайде, нека да не бъдем наивници!!!

Най-ранно е това на Матей, мисля! Около 60 г от н.е.
Четирите официални пък са редактирани от "комисията " на император Константин!
Така наречените "гностични" евангелия са намерени през миналия век в египетската пустиня. Към тях е датирано и Евангелието на Юда. Автора на постинга е дал обяснения по този въпрос!
Причината , поради която не са били унищожени навремето, най-вероятно е тази, че коптите не са унищожавали нищо, на което пише "Бог"! Смятали са го за голям грях!
Предполага се, че има и Евангелие от самия Исус / малко абсурдно, защото евангелие означава "добра вест"!
Гностиците не се занимават с възкресението, обаче! За тях е важно, че чрез достигане и приемане на божествената искра отиваш в един по-добър свят!:)
Изобщо - идеята за самоусъвършенстването е доста стара, както знаем!
И изглежда не е изнасяла на строителите на съвременната християнска църква!
Пък и верно - кво ще стане, ако всеки вземе да се самоусъвършенства, както той си иска и разбира!:))
Ред тряба да има, даммм!:))))
цитирай
18. rebellion - Че кога Юда и имал време да напише ...
14.11.2010 13:13
tit написа:
estirbg написа:
Че кога Юда и имал време да напише евангелието си, като почти веднага след като е предал Исус, отива и се обесва, осъзнавайки вината си? Хайде, нека да не бъдем наивници!!!

Най-ранно е това на Матей, мисля! Около 60 г от н.е.
Четирите официални пък са редактирани от "комисията " на император Константин!
Така наречените "гностични" евангелия са намерени през миналия век в египетската пустиня. Към тях е датирано и Евангелието на Юда. Автора на постинга е дал обяснения по този въпрос!
Причината , поради която не са били унищожени навремето, най-вероятно е тази, че коптите не са унищожавали нищо, на което пише "Бог"! Смятали са го за голям грях!
Предполага се, че има и Евангелие от самия Исус / малко абсурдно, защото евангелие означава "добра вест"!
Гностиците не се занимават с възкресението, обаче! За тях е важно, че чрез достигане и приемане на божествената искра отиваш в един по-добър свят!:)
Изобщо - идеята за самоусъвършенстването е доста стара, както знаем!
И изглежда не е изнасяла на строителите на съвременната християнска църква!
Пък и верно - кво ще стане, ако всеки вземе да се самоусъвършенства, както той си иска и разбира!:))
Ред тряба да има, даммм!:))))

Истински се радвам, че се намери човек, който да разбере основната ми идея - как се налагат стереотипи , които трябва на сляпо да се приемат за верни ! Това си е чиста проба тоталитарност зад маската на религията ! Благодаря на tit и останалите , които вникнаха в основната идея !
цитирай
19. ckarlet - Това е наистина новост за мен, Re...
14.11.2010 13:18
Това е наистина новост за мен, Rebellion!
С интерес прочетох постинга!
цитирай
20. rebellion - Това е наистина новост за мен, Re...
14.11.2010 13:22
ckarlet написа:
Това е наистина новост за мен, Rebellion!
С интерес прочетох постинга!

Знаех, че ще бъде изненадващо , и все пак се реших да го публикувам. С най-добри пожелания за приятен ден , ckarlet !
цитирай
21. анонимен - BUSH
14.11.2010 15:04
Поп Кръстьо не е предал Левски по собствена инициатива,ами го е направил по идея на самия Левски.Целта на Левски е била да увековечи името си за поколенията.Доказателство за това е намерения египетски папирос в тракийска гробница на произлезлите от перси българи.Доскоро се смяташе,че предателството е много долна постъпка.Сега обаче със сигурност се знае,че това не е така.Написаното от автора доказва същото!
цитирай
22. rebellion - Поп Кръстьо не е предал Левски по ...
14.11.2010 16:02
анонимен написа:
Поп Кръстьо не е предал Левски по собствена инициатива,ами го е направил по идея на самия Левски.Целта на Левски е била да увековечи името си за поколенията.Доказателство за това е намерения египетски папирос в тракийска гробница на произлезлите от перси българи.Доскоро се смяташе,че предателството е много долна постъпка.Сега обаче със сигурност се знае,че това не е така.Написаното от автора доказва същото!

Това пък какво беше ???????
цитирай
23. raders - Забавно е понякога да слушаш глу...
14.11.2010 18:07
Забавно е понякога да слушаш глупости. Ще ви кажа нещичко. Никой, никой не знае каква е била истината. Да вярваш на попове и журналисти е все едно да вярваш в девствеността на баба си.
цитирай
24. rebellion - Забавно е понякога да слушаш глу...
14.11.2010 18:15
raders написа:
Забавно е понякога да слушаш глупости. Ще ви кажа нещичко. Никой, никой не знае каква е била истината. Да вярваш на попове и журналисти е все едно да вярваш в девствеността на баба си.

Още по-забавно е твоето поведение - нищо не знам , но давам акъл на кило !
цитирай
25. анонимен - БРУС
14.11.2010 18:21
НЕ СЕ ГАВРИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДУМИ ...
Еклисиаст
цитирай
26. vmitkov - ЮДА НЕ Е ПРЕДАТЕЛ, В СМИСЪЛА, КОЙТО ...
14.11.2010 18:22
minchomin написа:
ЮДА НЕ Е ПРЕДАТЕЛ, В СМИСЪЛА, КОЙТО МУ СЕ ПРЕПИСВА!!!


Едно е да "преписваш", а съвсем друго - да "приписваш"!

И защо спорите по въпроси, за които никой няма достоверна информация по простата причина, че никой не е ОЧЕВИДЕЦ? А и да е очевидец, пак няма гаранция за ДОСТОВЕРНОСТ, тоест за ИСТИННОСТ!!!
цитирай
27. rebellion - НЕ СЕ ГАВРИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДУМИ. ...
14.11.2010 18:24
анонимен написа:
НЕ СЕ ГАВРИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДУМИ ...
Еклисиаст

На цитата - с цитат : Защото там където отивам , вие още не можете да дойдете !
цитирай
28. rebellion - ЮДА НЕ Е ПРЕДАТЕЛ, В СМИСЪЛА, КОЙТО ...
14.11.2010 18:25
vmitkov написа:
minchomin написа:
ЮДА НЕ Е ПРЕДАТЕЛ, В СМИСЪЛА, КОЙТО МУ СЕ ПРЕПИСВА!!!


Едно е да "преписваш", а съвсем друго - да "приписваш"!

И защо спорите по въпроси, за които никой няма достоверна информация по простата причина, че никой не е ОЧЕВИДЕЦ? А и да е очевидец, пак няма гаранция за ДОСТОВЕРНОСТ, тоест за ИСТИННОСТ!!!

Правилно - всичко подлежи на съмнение . Прочете ли обаче първия ми коментар , където го казвам ?
цитирай
29. raders - Забавно е понякога да слушаш глу...
14.11.2010 18:34
rebellion написа:
raders написа:
Забавно е понякога да слушаш глупости. Ще ви кажа нещичко. Никой, никой не знае каква е била истината. Да вярваш на попове и журналисти е все едно да вярваш в девствеността на баба си.

Още по-забавно е твоето поведение - нищо не знам , но давам акъл на кило !


Мерси за акъла. И след като си много акъллия, как ще коментираш това - цитирам: "текстът е написан около 380 година от новата ера". Излиза, че Юда е бил само на около 380 години, когато го е писал. Схващаш ли?
цитирай
30. rebellion - Забавно е понякога да слушаш глу...
14.11.2010 18:39
raders написа:
rebellion написа:
raders написа:
Забавно е понякога да слушаш глупости. Ще ви кажа нещичко. Никой, никой не знае каква е била истината. Да вярваш на попове и журналисти е все едно да вярваш в девствеността на баба си.

Още по-забавно е твоето поведение - нищо не знам , но давам акъл на кило !


Мерси за акъла. И след като си много акъллия, как ще коментираш това - цитирам: "текстът е написан около 380 година от новата ера". Излиза, че Юда е бил само на около 380 години, когато го е писал. Схващаш ли?

Елементарно Уотсън - тогава са написали преданията, дошли от Юда ! Нещо против ?
цитирай
31. penchoan - Смъртта на Месията е предсказана ...
14.11.2010 19:10
Смъртта на Месията е предсказана още от Даниил. Ако Христос не беше предаден и пострадал, днес нямаше да има християнство с над 1 милиард християни. Нямаше да дойде спасение на човечеството в последните времена. Така че Юда изпълни едно тежко, трудно и отговорно задължение към своя Учител Христос. Но този факт се разбира от малка част на християните.
цитирай
32. raders - Забавно е понякога да слушаш глу...
14.11.2010 21:12
rebellion написа:
raders написа:
rebellion написа:
raders написа:
Забавно е понякога да слушаш глупости. Ще ви кажа нещичко. Никой, никой не знае каква е била истината. Да вярваш на попове и журналисти е все едно да вярваш в девствеността на баба си.

Още по-забавно е твоето поведение - нищо не знам , но давам акъл на кило !


Мерси за акъла. И след като си много акъллия, как ще коментираш това - цитирам: "текстът е написан около 380 година от новата ера". Излиза, че Юда е бил само на около 380 години, когато го е писал. Схващаш ли?

Елементарно Уотсън - тогава са написали преданията, дошли от Юда ! Нещо против ?


Ти би ли могъл да гарантираш за истинността някакви предания, попаднали ти след десетина поколения и безброй превратности; преразказвани от Сулю и Пулю? Ама че достоверни източници за информация ползваш! Но спокойно - не си единствен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rebellion
Категория: Лични дневници
Прочетен: 637342
Постинги: 131
Коментари: 549
Гласове: 1703
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031